Maszynka do miesa reczna ceny

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wysoce większa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży asortyment wilków na zbycie zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu czas na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) zaś nie wymaga sporego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasa wykonania stanowi o dużej sile maszyny. Jak każde urządzenia brane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa dopasowuje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w pozostałe akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, wygodne w prostych cenach, przydatne w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w długich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i oryginalnych ulepszaczy.